Bordie.nl

Borderline => Borderline informatie => Topic gestart door: Bordie.nl op 29 November, 2004, 21:03:38



Titel: [info] Familie en betrokkenen
Bericht door: Bordie.nl op 29 November, 2004, 21:03:38
Omgaan met iemand met borderline
Mensen met borderline doen vaak een groot beroep op hun omgeving. Het ene moment heeft iemand behoefte aan aandacht en contact, het volgende moment kan iemand zich terugtrekken in zichzelf en het contact afwijzen. Familie en vrienden hebben vaak moeite met emotionele uitbarstingen en impulsief gedrag. Daardoor staat de relatie voortdurend onder spanning.
Realiseer u dat er sprake is van een psychische stoornis, waarvoor behandeling nodig is. Vat emotionele uitspraken niet al te persoonlijk op.
Het feit dat u de borderlinestoornis erkent, betekent niet dat u alles hoeft te accepteren. Bepaal wat uw grenzen zijn en maak daarover heldere afspraken. Het kan helpen als u afspraken op papier zet.
Probeer negatief gedrag los te zien van de persoon. Laat uw waardering blijken voor dingen die goed gaan.
Stel niet te hoge eisen aan degene met borderline en leg niet te veel druk op zijn of haar schouders. Neem de verantwoordelijkheid niet over.  
Zorg dat u goed geïnformeerd bent over borderline.

Zorg voor uzelf
Als iemand in uw naaste omgeving borderline heeft, kan dat een grote belasting zijn.
Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk om af en toe afstand te nemen.
Realiseer u dat er geen sprake is van een schuldvraag, hoewel u zich misschien wel schuldig voelt.

Probeer regelmatig dingen te doen die plezier en ontspanning geven.  
Ga door met eigen activiteiten en sociale contacten.  
Lucht regelmatig uw hart bij mensen die u vertrouwt.
Zoek contact met mensen in vergelijkbare situaties

Contact met hulpverleners
Als de cliënt daar toestemming voor geeft, kan de behandelaar de partner en naaste familie betrekken bij de behandeling. Uitleg van de behandelaar helpt bij het omgaan met de verschijnselen van borderline. Meestal heeft dat een positieve invloed op de behandeling. Hulpverleners zijn uit het oogpunt van privacy soms terughoudend met het informeren van familie. Dit probleem speelt niet als het gaat om algemene informatie over borderline.

Maak samen met uw familielid afspraken over uw inbreng en deelname aan de behandeling en begeleiding.
Bespreek met de hulpverleners wederzijdse verwachtingen. Houd er rekening mee, dat het contact zijn beperkingen heeft.  
Kom voor uzelf op als de behandelaar het contact afhoudt. U kunt overigens ook contact zoeken met een andere hulpverlener dan de cliënt zelf heeft.
Als het contact met de hulpverlening problemen oplevert, informeer dan bij een familieorganisatie wat u daar aan kunt doen.
Omgaan met reacties uit de omgeving
Niet alleen cliënten zelf, ook direct betrokkenen krijgen soms te maken met negatieve reacties uit de omgeving. Veel mensen weten zich geen houding te geven, als blijkt dat iemand psychische problemen heeft. Het komt voor dat kennissen en familie het gezin gaan mijden.

Onbekendheid met borderline speelt een belangrijke rol. Zorg ervoor dat mensen in uw omgeving informatie (kunnen) krijgen over borderline. Laat ze bijvoorbeeld deze brochure lezen.  
Zorg dat u niet geïsoleerd raakt. Blijf contacten onderhouden met mensen buiten uw eigen gezin.
U bent niet de enige die te maken krijgt met negatieve reacties. Lotgenoten kunnen nuttige tips geven bij het omgaan met dergelijke reacties.