Bordie.nl
Nieuws: Op bordie.nl respecteren, accepteren en nemen we elkaar zoals we zijn.
 
*
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren. 15 Juni, 2024, 08:11:59


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte


Pagina's: [1]   Omlaag
  Favorieten  |  Print  
Auteur Topic: [Info] Omgaan met Borderline  (gelezen 11463 keer)
0 geregistreerde leden en 2 gasten bekijken dit topic.
Bordie.nl
*
Offline Offline

Berichten: 109


Bordie.nl Team


WWW
« Gepost op: 29 November, 2004, 21:06:52 »

De diagnose verwerken
De diagnose borderline geeft vaak tegenstrijdige gevoelens. Aan de ene kant kan het een opluchting zijn als duidelijk is wat er aan de hand is. De diagnose kan een gevoel van erkenning geven: 'Ik ben niet gek, maar er is wel iets met me aan de hand.' Aan de andere kant kan het een grote schok zijn om te horen dat het om borderline gaat. Sommige mensen ervaren de diagnose als een etiket. Verdriet over de diagnose is begrijpelijk, maar de diagnose maakt het wel mogelijk gericht aan een behandeling te werken.  
Bedenk dat u niet de enige bent. Veel mensen hebben baat bij contact met lotgenoten. .

Een nieuwe weg
Als de behandeling op gang is gekomen, breekt een nieuwe fase aan. Door de behandeling verandert waarschijnlijk uw kijk op het leven. U krijgt adviezen, over hoe u zaken anders zou kunnen aanpakken. Veel mensen oriënteren zich opnieuw op hun relatie, baan of opleiding. Soms leidt dat tot ingrijpende besluiten.

Probeer zaken stap voor stap aan te pakken en kijk niet te ver vooruit.  
Neem voldoende rust, ook lichamelijk.
Zoek steun bij mensen in uw omgeving of bij lotgenoten.  
Probeer een balans te vinden tussen adviezen van hulpverleners en uw eigen keuzes.  
Probeer oog te houden voor dingen die goed gaan. Een mens is meer dan borderliner alleen.
Studie, werk en begeleiding
De diagnose wordt meestal gesteld op een leeftijd dat mensen een opleiding volgen of aan het begin van een loopbaan staan. Veel mensen met borderline hebben hun studie of baan moeten onderbreken en willen na verloop van tijd weer aan de slag.

Neem de tijd om uit te vinden of en welk werk haalbaar is, bijvoorbeeld parttime of fulltime, betaald of vrijwillig. Zoek een daginvulling die bij u past.  
Leg de lat niet meteen te hoog; heb geduld.
Sommige instellingen voor geestelijke gezondheidszorg hebben mensen in dienst voor begeleiding bij studie en werk. U kunt ook een beroep doen op het Persoonsgebonden budget (PGB) om begeleiding in te huren.  

Omgaan met reacties uit de omgeving
Mensen reageren nogal eens negatief op het feit dat iemand psychische problemen heeft, in dit geval borderline. Dat heeft vaak te maken met onbekendheid en onzekerheid. De vraag 'wat vertel ik wel en niet aan anderen over mijn problemen?' zal zich regelmatig voordoen, bijvoorbeeld bij het aangaan van nieuwe contacten en bij sollicitaties. Er is geen algemeen antwoord te geven op deze vraag. Veel hangt af van de relatie met de ander, de omstandigheden en de inschatting van de gevolgen van het antwoord. Binnen de behandeling is praten over de problemen normaal; buiten de behandeling ligt dat soms anders.

Bepaal zelf wat u wel en niet vertelt en aan wie. Lotgenoten kunnen u hierbij helpen. Er is een handige brochure van stichting Pandora over wat je wel en niet kunt vertellen bij sollicitaties.  
Zorg dat mensen die belangrijk zijn voor u, voldoende weten over borderline. Betrek uw partner en naaste familie als het even kan bij de behandeling. Het is belangrijk dat zij weten wat borderline is, wat het met u doet en hoe zij daarop kunnen reageren.
Gelogd

Algemeen bericht van Bordie.nl & Borderline.nl Team.
Pagina's: [1]   Omhoog
  Favorieten  |  Print  
 
Ga naar:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC

(C)2003-2013, Bordie.nl All Rights Reserved.
Pagina opgebouwd in 0.089 seconden met 47 queries.